Evidences
Gezondheidseducatie: een staat van Totaal Welzijn

Pancreaskanker anders bekeken

Eduard Van den Bogaert over de geest-lichaam relatie pancreaskanker anders bekeken

Artikel gepubliceerd in Change magazine nr.98

Artikel gepubliceerd in Change magazine nr.98

📌 Bekijk het oorspronkelijke artikel in PDF

Het aantal kankers en de machteloosheid die ermee gepaard gaat, neemt de laatste jaren steeds toe. Daar waar de medische en farmaceutische industrie haar chemisch arsenaal probeert te versterken, blijkt deze uitwendige oplossing niet altijd het gehoopte wondermiddel te zijn. Laten we ons daarom eens buigen over een inwendige oplossing die evenwel de externe palliatieve oplossingen die momenteel beschikbaar zijn, zeker niet wil onderuithalen. De oorzaak van alle ziekten is te wijten aan verschillende factoren. Laten we dan ook samen eens een aantal aspecten of factoren onder de loep nemen die vertrekken vanuit de innerlijke belevingswereld en die mede een rol kunnen spelen bij het ontstaan van pancreas- of alvleesklierkanker.

1) De Omgeving

Het is opmerkelijk dat pancreaskanker vaak lijkt voor te komen bij mensen die bekend staan als de besten (de ‘Caesars’) in hun vak, zij het wetenschap, industrie, kunst, religie, filosofie of politiek. Misschien kunnen enkele voorbeelden uit de media dit illustreren: Steve Jobs (Apple), Gerard Mortier (directeur van de Munt), Jean-Luc Dehaene (eerste minister van België) of Wim Schamp (Vlaams publicist).

Vanuit anatomisch standpunt ligt de alvleesklier tussen de twaalfvingerige darm, net onder de maag en boven de ingewanden en dus op het kruispunt van onbegrijpelijke interne oorlogen… zoals ook vele vooraanstaande mannen er waarschijnlijk hebben kunnen meemaken.

De ligging van de kanker in de alvleesklier zal het conflict nuanceren m.a.w. de manier waarop deze interne oorlogen worden beleefd. Het hoofd dicht bij de twaalfvingerige darm en de lever zal een andere weerklank geven aan het conflict dan bijvoorbeeld wanneer het lichaam of de staart dichter bij de milt ligt.

2) Het Gedrag

Heel vaak lijken mensen die door alvleesklierkanker getroffen zijn, een aantal gemeenschappelijke punten te vertonen. Ze houden van vlees, van ‘incarnatie’, het tot stand brengen van een abstract idee in de materie. Etymologisch verwijst het woord ‘pancreas’ in het Grieks naar ‘pán’ (alles) en ‘kréas’ (vlees).

Het zijn heel vaak vechters en workaholics, veeleisend voor zichzelf en voor de anderen. Het zijn meestal uitzonderlijke leiders, ‘keizers’ (Caesar), die soms ook tiranniek en dictatoriaal kunnen worden. In de Franse filmwereld zou hun werk geprezen, ‘gelouwerd’ worden (‘césarisé’ in het Frans).

Vanuit anatomisch-pathologisch standpunt ontwikkelen zich twee verschillende soorten kanker al naargelang deze zich ontwikkelt vanuit de endodermische (binnenste) kiemlaag of embryonale ectodermische (buitenste) kiemlaag. In de endoderm zal het aspect van de vertering voorrang hebben op de manier waarop het conflict zal ervaren worden terwijl vanuit de ectoderm het eerder het relationele en communicatieve aspect zal behelzen.

3) De Eigenschappen

Heel vaak zijn deze personen genieën die bekwaam zijn alles (pan) te creëren (kreas). Zij zijn in staat om te herstellen wat gebroken is of te herscheppen wat op goede weg is.

4) Het Conflictueel Aanvoelen

De bekende en geniale professor Henri Laborit heeft ons aangetoond dat wanneer een mens niet meer in staat is om te vluchten voor onheil of te vechten voor zijn prooi (in het Frans ‘le morceau’), hij introvert wordt, zich machteloos voelt en somatisering vertoont (psychische klachten lichamelijk tot uiting brengen, n.v.d.r.).

Hieruit kunnen we begrijpen hoe gevoelige mensen die zich uitwendig machteloos voelen, naar hun laatste innerlijke joker grijpen, met name een ziekte om uit te drukken wat ze verbaal of fysiek niet kunnen uiten. (La maladie = le mal-à-dire)

Misschien kan een voorbeeld uit het verleden dit illustreren: In het geval van de geniale ‘Caesar’ is ‘Brutus’ (wat trouwens ‘zwaar verteerbaar’ betekent) het probleem. De geschiedenis leert ons dat Brutus, die in de Nederlandse taal de woorden ‘bruut’ en ‘brutaal’ oplevert, de verschrikkelijke adoptieve zoon van Caesar is. Zou het kunnen dat Caesar impotent of steriel was, zodat hij toevlucht moest nemen tot adoptie eerder dan zich voort te planten door zich te verenigen met een vrouw?

Caesar heeft al zijn vertrouwen gesteld in Brutus die hem ook zal verraden en hem een dolk in de rug zal steken. Vreemd genoeg heeft de pancreas anatomisch gezien de vorm van een dolk of een bajonet. Het is met andere woorden het zwaard der gerechtigheid dat snijdt, de koning die beslist, maar ook Brutus die op onrechtvaardige wijze over de rechtvaardigen heerst, net zoals in de tv-serie ‘Game of Thrones’.

Heel vaak is dan ook het gevoel dat bij deze mensen overheerst, een gevoel van een dolksteek in het hart te hebben gekregen of onthoofd te worden door een persoon die hen zeer na staat, die als een zoon of een koning beschouwd werd door hen en die ze trouw en loyaal gediend hebben.

Steve Jobs zou hier wel eens een voorbeeld van kunnen zijn. Verlaten bij zijn geboorte, wordt hij geadopteerd door de Jobs familie. Wanneer hij samen met zijn partner, Steve Wozniak, Apple creëert, werft hij zelf zijn eigen ‘Brutus’ aan, een commercieel verantwoordelijke die bij Pepsi werkte en die hem uiteindelijk uit zijn eigen firma zal wegwerken.

De diepere betekenis van pancreaskanker is dus vaak een onrechtvaardig en schandalig conflict met het allesoverheersende gevoel van tekortgeschoten te hebben (ondertoon van het conflict aangetoond door ligging van de kanker bovenaan de pancreas) of met het gevoel op een onbegrijpelijke wijze gefaald te hebben (ondertoon van het conflict aangetoond door de ligging van de kanker aan het uiteinde van de pancreas).

Het is het conflict van diegenen die, zonder te begrijpen waarom, zijn gemuilkorfd, vastgebonden en onterecht geplaatst en mishandeld, tot slavernij of gevangenschap veroordeeld, in een asiel, gevangenis, ouderlingentehuis, aan de deur of op een zijspoor gezet zijn met een verborgen verlangen om zelf recht te laten geschieden. Deze ervaring wordt beleefd met een dominerend persoon: hetzij een meerdere vanuit hiërarchisch standpunt of door een fysiek sterkere persoon (dit kan een ouder, oudere broer of zus, werkgever, hiërarchisch meerdere of kind zijn) en dit op een onrechtvaardige, schandelijke en totaal onaanvaardbare (‘onverteerbare’) manier.

5) De Overtuigingen en Waarden

We moeten echter niet naïef zijn. Het is niet omdat we alles gedaan hebben voor iemand, dat deze persoon ons eeuwig dankbaar zal zijn. En daar loopt het vaak fout.

Mensen die trouw zijn als een hond zijn zeer zeldzaam. Er zijn ook ‘ondankbare’ beesten die de hand van de ‘koning’ die hen gevoed heeft en hen gered heeft door adoptie, bijt.

Vele ouders die kinderen geadopteerd hebben, hebben zelf de pijnlijke ervaring van Caesar kunnen meemaken en sommigen zelfs met hun eigen kinderen.

Men moet er zich van bewust zijn dat onze overtuigingen en beperkende waarden persoonlijke, postnatale en transgenerationele, traumatische herinneringen zijn die elk levend wezen met zich meedraagt.

 6) De Identiteit

De cruciale vraag die men zich bij een ziekte moet stellen is : “WIE BEN IK NIET?”

We zijn niet onze voorouders, onze waarden, onze overtuigingen en ook niet onze emoties en capaciteiten, noch onze gedragingen inclusief onze kanker en onze omgeving. Maar, wie zijn we dan wel?

Als men zich identificeert met zijn zoon, “zo vader, zo zoon”, (of met zijn dochter) – of deze nu reëel, denkbeeldig, virtueel of symbolisch is – loopt men het risico om als het ware niet meer te bestaan, geen bestaansreden meer te hebben, wanneer men verraden wordt door deze persoon.

Dit is vaak wat personen die aan pancreaskanker lijden, voelen als ze verraden worden.

7) Het Doel, Het Project of de Missie

Wanneer kan kanker dan een zinvolle betekenis krijgen? De Natuur en zijn Schepper zijn intelligent.

Het doel van kanker en van ziekte in het algemeen is niet om te doden maar om te helpen veranderen, om evenementen in een ander daglicht te zien, om beter zijn leven te kunnen voortleven. De uitdaging bij pancreaskanker met een endodermische oorsprong is om het probleem onder ogen te zien en zo de grootste onrechtvaardigheid te helpen verteren.

En de uitdaging bij pancreaskanker met een ectodermische oorsprong is om het probleem onder ogen te zien en zo een gezonde communicatie op te bouwen zonder te overweldigen of zonder zelf overweldigd te worden.

8) Het Gezond Verstand

In deze tijden van globalisering kan men zich natuurlijk terecht de vraag stellen wat voor nut het heeft om beter te communiceren via de iPhone en iPad als onze Chinese medemens hiervan het slachtoffer wordt? De pancreaskankers zijn m.a.w. een uitnodiging tot een economisch en politiek rechtvaardiger, duurzaam en ecologisch verantwoord economisch model.

Om deze gedachtegang beter te begrijpen is het interessant om de stam van de woorden te onderzoeken:

De Hebreeuwse stam van het woord ‘pancreas’ is Lamed-Beth of Veth.

‘Lev’ betekent ‘het hart’ en LaVLaV ‘pancreas’.

De pancreas vertegenwoordigt dus twee harten die verbonden zijn: LiVLeV. Dezelfde stam betekent ook : knop, bloei, ontplooien, uitroepen, schreeuwen.

Het hart in het Hebreeuws LeV, voorgesteld door de helft van de letters die het woord ‘pancreas’ vormen, zet aan tot een uniek ritme in één en dezelfde richting, die van de liefde, LoVe in het Engels.

Het feit van een naam te verdubbelen creëert verwarring (BiLBel is een anagram van LaVLaV) en chaos. Men kan dus niet tegelijkertijd de twee richtingen volgen.

9) De Door te Geven Wijsheid

Hoe kunnen we uit het dilemma geraken van macht of onmacht? Is macht altijd overheersend of soms zelfs gewelddadig, of dienen we er ons van bewust te worden dat het niet door onze eigen wil of onze politieke, financiële en menselijke kracht is dat de wereld werkelijk en in de diepte zal kunnen veranderen?

Elke mens kan evenwel zijn eigen innerlijke wereld veranderen en daardoor ook de uiterlijke wereld tot een meer edele plek maken om te leven.

Deze verandering kan echter enkel door ieder persoon afzonderlijk gebeuren. Niemand kan het voor iemand anders doen, zelfs al zou hij/zij er miljarden voor betalen.

Geschapen naar Gods beeld, zijn wij dus ook scheppers- vernietigers.

In zijn boek ‘De l’Homme Cancer à l’Homme Dieu’ probeert dr. Bernard Woestelandt ons terug te brengen naar deze wijsheid van Eenheid in Liefde, Licht en Gerechtigheid.

Ieder van ons heeft de mogelijkheid om te herontdekken wie hij of zij echt is en wat de missie is van zijn of haar ziel op aarde.

Iedereen kan nadien zijn of haar eeuwenoude overtuigingen en gevoelens veranderen. Elkeen kan zo nieuwe bekwaamheden ontwikkelen om een andere houding aan te nemen in de wereld (die er trouwens alleen maar beter kan van worden) om, bijgevolg, pancreaskanker niet meer nodig te hebben.

Steve Jobs en Jean-Luc Dehaene gaven in hun toespraken dezelfde boodschap: “Onze incarnatie is niet eeuwig.” Ga er wijs mee om.

Bekijk het oorspronkelijke artikel in PDF

Newsletter

Ik abonneer me op de nieuwsbrief
Nieuws, artikels, videos, …
Geef uw

Ontvangen: in het Fr
Ontvangen: in het Fr en het Nl

Actualités
 
 
Publicité spécifique

Artikelen

artikelen

Alle artikelen